Witte wijn soorten

Over het algemeen zijn er drie soorten witte wijn. Het gaat om de zoete witte wijn, de halfdroge witte wijn en de droge witte wijn. Bij het produceren van zoete witte wijn, wordt er meer suiker gebruikt. Door het gebruik van extra suiker, is deze wijn zoeter dan de andere wijnsoorten. Bij het produceren van halfdroge witte wijn, laat men een klein beetje restsuiker in de drank. Hierdoor is deze wijn iets zoeter van smaak, maar niet zo zoet als de zoete witte wijn. Tot slot is er nog de droge witte wijn. Bij de productie van deze wijnsoort wordt er geen restsuiker gebruikt en daarom is deze wijn wat droger en zuurder van smaak.

De druivensoorten van witte wijn

Witte wijn kan van verschillende soorten druiven gemaakt worden. In onderstaande alinea’s worden alle witte druivensoorten kort beschreven.

Chardonnay
De Chardonnay is een druif die over de gehele wereld voorkomt. De druif wordt gebruikt om een volle en zachte witte wijn van te maken, waar eventueel aroma’s van appel, meloen, ananas en mango aan toegevoegd kunnen worden. Door het toevoegen van deze fruitige aroma’s, krijgt de witte wijn een iets frissere of juist iets zoetere smaak.

Sauvignon blanc
De Sauvignon Blanc druif wordt gebruikt voor het produceren van een hele frisse wijn. Ruik je eens goed aan een glas Sauvignon Blanc, dan ruik je vooral de aromatische geur van gras, eventueel met een tintje kruisbessen. Sauvignon Blanc wijn is beduidend droger en frisser dan Chardonnay wijn.

Pinot Grigio
Pinot Grigio is een druifsoort die oorspronkelijk uit Frankrijk komt, maar door Italië op de kaart werd gezet. Pinot Grigio wijn heeft pittige aroma’s van tropische vruchten, aangevuld met verschillende soorten kruiden. De wijnsoort heeft een subtiele rokerige toon.

Pinot Blanc
De wijn die van de Pinot Blanc druif wordt gemaakt, lijkt een beetje op de wijn van de Chardonnay druif. Het verschil tussen deze wijnen, is dat Pinot Blanc wijn wat frisser en fruitiger is. Ook heeft deze wijnsoort vaker aroma’s van appel en/of lychees.

Verdejo
De Verdejo is een Spaanse druif die de afgelopen jaren erg populair is geworden. De druifsoort levert over het algemeen frisse en fruitige wijnsoorten met een mooie zuurgraad. De druifsoort wordt steeds vaker gebruikt als alternatief voor Sauvignon Blanc.

Muscat
De Muscat druif wordt ook wel de Moscato druif genoemd. Deze druif kan zoete wijn leveren, maar er kan ook droge witte wijn met een bloemig aroma van gemaakt worden. Soms wordt de Muscat gebruikt in mousserende wijnen.

Riesling
Riesling is een druif die vooral veel voorkomt in Duitsland. Riesling wijn heeft aroma’s van groene appel en citrusvruchten en kan eventueel verrijkt worden met een subtiele bubbel.

Viognier
Viognier is een druifsoort die in Frankrijk groeit, maar erg lastig te kweken is. De druif levert droge witte wijn, maar dan wel droge wijn met vrij complexe en krachtige smaken.

Gewürtztraminer
Gewürtztraminer is een Duitse druif. Deze druif staat vooral bekend om zijn kruidigheid. Wijn die van deze druif wordt gemaakt, is vaak vrij kruidig en heeft doorgaans een bloemige geur.

Grüner Veltliner
Tot slot is er nog de Grüner Veltliner druif, de meest aangeplante druif van Oostenrijk. Het belangrijkste kenmerk van de wijn die van deze druif gemaakt wordt, is het toontje van peper. Ook heeft Grüner Veltliner wijn vaak verfrissende en vrij zachte zuren.

De wijnstreken van witte wijn

Er zijn diverse streken waar witte wijn geproduceerd wordt. Denk hierbij aan Chablis, waar een strakke en frisse wijn van de druif Chardonnay gemaakt wordt. Een ander populair wijngebied is Sancerre, waar vooral droge witte wijnen van de Sauvignon Blanc druif gemaakt worden. Ook is er de wijnstreek van Meursault, waar diverse witte bourgogne wijnen geproduceerd worden. Deze kwaliteitswijnen zijn rijk van smaak, maar zijn bovendien erg verfrissend.

Enkele andere wijnstreken waar voornamelijk witte wijn wordt geproduceerd, zijn de volgende:

  • Sauternes: een wijnstreek waar voornamelijk zoete witte wijnen worden geproduceerd.
  • Malborough: een wijnstreek in Nieuw-Zeeland, waar veel gewerkt wordt met de Sauvignon Blanc druif.
  • Rueda: een Spaanse wijnstreek waar veel wijnen gemaakt worden met de Verdejo druif.

Ook zijn er veel wijnstreken in Chili, Argentinië, Roemenië, Oostenrijk en Duitsland.