Rode Wijn soorten

Rode wijn wordt altijd van een specifieke druivensoort gemaakt. In onderstaande alinea’s worden de verschillende druivensoorten van rode wijn kort beschreven.

Merlot
De Merlot druif is een druif die vooral in de Franse Bordeaux-streek wordt gebruikt. Merlot wijn is opvallend zacht en romig en past daarom bij vele verschillende gerechten. De meeste beginnende wijndrinkers vinden de Merlot wijn het meest toegankelijk, maar ook ervaren wijndrinkers vinden de rode wijn van deze druif erg lekker.

Cabernet Sauvignon
De Cabernet Sauvignon druif komt oorspronkelijk uit Frankrijk, maar de druif wordt nu ook in andere landen gebruikt om rode wijn van te maken. Wijn van de Cabernet Sauvignon druif heeft altijd de subtiele smaak van zwarte bessen en kruidige aroma’s, zoals de aroma’s van laurier of munt.

Grenache
De Grenache druif wordt ook wel de Granacha druif genoemd. Wijn van deze druif is zwoel en zacht, onder andere door het toevoegen van aroma’s van rijpe rode vruchten bij het produceren van deze rode wijnsoort.

Malbec
Malbec is de bekendste blauwe druif uit Argentinië, die bekend staat om zijn smaak van donker fruit. Malbec wijn heeft vrijwel altijd een vrij rokerige nasmaak en is daarom wat zwaarder. Veel mensen drinken deze wijn niet bij de borrel, maar bij een bepaald gerecht.

Sangiovese
Sangiovese wijnen worden vaak gemaakt met kersen en diverse kruiden en specerijen. Rode wijn van deze druif heeft een volle smaak, met een volle nasmaak die nog lang blijft hangen.

Nebbiolo
De Nebbiolo is een Italiaanse druif die krachtige wijnen met een zeer donkerrode kleur levert. De beroemde Barolo wijn wordt bijvoorbeeld van deze druif gemaakt.

Cabernet Franc
Cabernet Franc mag niet verward worden met de Cabernet Sauvignon, want het gaat om een hele andere druif voor het produceren van rode wijn. Cabernet Franc wijn heeft een lichtrode kleur en kan een peperachtige smaak hebben. De druif wordt niet vaak op zichzelf gebruikt, maar wordt vaker gemengd met de Cabernet Sauvignon druif of de Merlot.

Pinot Noir
Tot slot is er nog de Pinot Noir druif, die over de gehele wereld gekweekt wordt. Nu denk je misschien dat deze druif gemakkelijk groeit, maar dit is zeker niet het geval. Is de temperatuur van de omgeving te hoog, dan verliest de Pinot Noir druif namelijk zijn smaak. Hoewel de druif niet gemakkelijk te kweken is, is de druif wel erg populair en worden er heerlijke wijnen van gemaakt.

De wijnstreken van rode wijn

Er zijn vele wijnstreken waar heerlijke rode wijnen geproduceerd worden. Enkele bekende wijnstreken voor rode wijn, zijn de volgende:

  • La Rioja: La Rioja is de bekendste wijnstreek van Spanje. Wijnen die hier geproduceerd worden, zijn beschermd met een keurmerk en worden altijd Rioja genoemd.
  • Toro: het wijngebied Toro in Spanje produceert voornamelijk vollere en zwaardere rode wijnen. Veel van de Toro wijnen hebben een ietwat stroperige textuur.
  • Piemonte: Het Italiaanse wijngebied Piemonte levert vele soorten rode wijnen, voornamelijk van de Pinot Noir druif.
  • Bordeaux: de Bordeaux in Frankrijk wordt weer onderverdeeld in verschillende wijnstreken, die allemaal weer met andere druiven werken bij het produceren van hoogwaardige wijnen.
  • Bourgogne: Bourgogne is een Frans wijngebied waar voornamelijk met de Pinot Noir wijn gewerkt wordt.

Verder worden er ook veel rode wijnen geproduceerd in Chili, Argentinië en Portugal. Deze wijngebieden zijn wat minder bekend dan de Italiaanse, Spaanse en Franse wijngebieden, maar leveren zeker hoogwaardige rode wijnen.