Soorten Port

Er zijn vele verschillende soorten port. De bekendste en populairste soorten van deze zoete wijnsoort, worden kort beschreven in onderstaande alinea’s.

Ruby port en ruby reserva
Roby port ligt minimaal drie jaar op vat en rijpt daarna verder op de fles. Het is een jonge en volle wijn met fruitige aroma’s en een prachtige rode kleur. De ruby reserva ligt iets langer op het vat (tussen de drie tot vijf jaar) en heeft daarom een iets complexere structuur.

Late bottled vintage
Late bottled vintage is een mengeling van ports van één jaar, die tussen de vier en zes jaar in eikenhouten vaten rijpen. Na het rijpen van de port, kun je deze port direct drinken. Je hoeft de port dus niet eerst nog te laten rijpen in de fles.

Crusted port
Crusted port is een mengeling van ports uit verschillende jaargangen. Deze port moet drie tot vier jaar op hout hebben gelegen, om hierna ongefilterd gebotteld te worden. Het bezinksel dat hierdoor in de drank blijft zitten, vormt een ‘crust’ of korst op de port en daar heeft de drank zijn naam vandaan.

Vintage port
Vintage port wordt gemaakt van druiven van de hoogste kwaliteit, die allemaal afkomstig zijn uit hetzelfde oogstjaar. Een vintage port moet aan zo veel verschillende voorwaarden voldoen voor de beste kwaliteit, dat de port altijd een keurmerk moet hebben van het Instituto dos Vinhos Douro e do Porto.

Tawny port
Tawny port is iets lichter en zachter dan de ruby port en dit komt omdat deze port langer op het hout heeft gelegen. Er is ook nog een tawny reserva port en deze port ligt nog langer op het vat, namelijk vijf tot zeven jaar. Door het langer rijpen van deze drank, is de reserva nog aromatischer en fruitiger dan de standaard tawny port.

Colheita port
Colheita port wordt gemaakt van hoogwaardige druiven uit hetzelfde oogstjaar. De port moet minimaal zeven jaar in een houten vat rijpen en is daarna meteen klaar om gedronken te worden.

Blanco port
Blanco port wordt ook wel witte port genoemd. Witte port wordt altijd gemaakt van witte druiven en rijpt altijd drie jaar in een houten vat. De smaak van witte port kan erg droog zijn, maar kan ook wat zoeter of zelfs erg zoet zijn. Hoe zoet de witte port is, is afhankelijk van de hoeveelheid restsuiker in de drank. De port is altijd goud van kleur.

Rosé port
Tot slot is er nog rosé port. Deze port wordt niet op hout gerijpt en daarom is deze port iets levendiger, frisser en fruitiger. Het duurde wel even voor rosé port echt erkend werd als port, want pas in het jaar 2009 werd deze drank officieel op de lijst van verschillende soorten port uit Portugal gezet.

De druivensoorten van port

De productie van port heeft een strenge wet- en regelgeving, die bewaakt wordt door het Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto. Zij bewaken niet alleen de opbrengsten per perceel, maar controleren ook het productieproces van port en bepalen zelfs welke druiven er gebruikt mogen worden om port te maken. Het gaat om de volgende druifsoorten:

 • Touriga nacional.
 • Touriga Francesca.
 • Tinto Rouro.
 • Tinta Roriz.
 • Tinta Cão.
 • Bastardo.
 • Tinta Barroca.
 • Malvasia Fina.
 • Tinta Francisca.
 • Tinto Rouro.
 • Donzelinho.
 • Mourisco.

Het Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto controleert ook goed of de percelen wel de juiste druivensoorten gebruiken om port te maken.