Champagne soorten

Je hebt er misschien nog nooit op gelet bij het aanschaffen van champagne, maar in feite zijn er verschillende soorten van deze mousserende wijn. De verschillende soorten champagne waar je uit kunt kiezen in de winkel, zijn de volgende:

  • Ultra Brut: zeer droge champagne, waar geen extra suikers aan toegevoegd zijn in het productieproces.
  • Brut: het gangbaar droogste type champagne met minder dan 15 gram suiker per liter. Het is niet daadwerkelijk het droogste type champagne, maar Brut champagne wordt wel meer verkocht dan Ultra Brut champagne en is daarom het gangbaar droogste type champagne.
  • Extra Sec: Extra Sec champagne is iets zoeter dan Brut champagne en heeft 12 tot 20 gram suiker per liter.
  • Sec: Sec champagne is tamelijk zoet en dit komt omdat er 17 tot 35 gram suiker per liter wordt toegevoegd.
  • Demi-Sec: deze champagne is ronduit zoet door het toevoegen van 33 tot 50 gram suiker per liter.
  • Doux: Doux champagne is zeer zoet en dit komt omdat er meer dan 50 gram suiker per liter wordt toegevoegd bij het produceren van deze mousserende wijn.

Sommige mensen vinden de droge champagne het lekkerst, terwijl andere mensen liever een wat zoetere mousserende wijn uit de Champagnestreek drinken. Nu je weet welke soorten champagne er zijn, weet je in ieder geval welke champagnesoort jij moet kopen in de winkel.

De druivensoorten van champagne

Er zijn drie druivensoorten die gebruikt kunnen worden bij het produceren van champagne. Ten eerste is er de Chardonnay druif, die de champagne een vrij droge en ietwat zure smaak geeft. Champagne van de Chardonnay druif wordt zeer goed beoordeeld, onder andere door de elegantie en de lichtvoetigheid die de druif aan de mousserende wijn geeft.

Champagne kan ook gemaakt worden van de Pinot Meunier. Deze druif is minder bekend dan de Chardonnay druif, maar je kunt hier heerlijke champagne van maken. Champagne van de Pinot Meunier druif is vaak wat fruitiger dan andere champagnesoorten en kan sterk naar bloemen ruiken.

Tot slot kan champagne ook gemaakt worden van de Pinot Noir. Deze druif wordt dus niet alleen gebruikt voor het produceren van rode wijn, maar ook voor het maken van mousserende wijnen uit de Champagne wijnstreek. De druif geeft diepte, structuur en een ietwat fruitige smaak aan champagne en zorgt ervoor dat de mousserende wijn vrij lang bewaard kan worden zonder de smaak te verliezen.

De Champagne streek

Een mousserende wijn mag alleen champagne genoemd worden als de wijn daadwerkelijk in de gelijknamige wijnstreek in Frankrijk geproduceerd is. Champagne is de meest noordelijke wijnstreek in Frankrijk, die vooral bekend staat om de productie van de gelijknamige mousserende wijnen. Toch worden er in Champagne ook andere wijnsoorten geproduceerd, waaronder verschillende soorten rode wijnen.

De Champagne wijnstreek ligt in het noordoosten van Frankrijk. De meeste wijngaarden liggen in het departement Marne, maar ook in Aisne en Aube liggen wijngaarden die officieel bij de Champagne wijnstreek horen. In 2008 werd de wijnstreek nog uitgebreid met 2500 hectare, simpelweg om aan de grote vraag naar champagne te kunnen voldoen.